Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw.

Szukasz producenta wędzarni?

Wędzenie krok po kroku

wędzarnie grobarekSamodzielne wędzenie jest w Polsce coraz bardziej popularne. Wszelkiego rodzaju wędzarnie rosną jak grzyby po deszczu na działkach i w przydomowych ogródkach. Każdy kto spróbował domowych wyrobów wie, że jest to gra warta świeczki. Niezapomniany smak i aromat zachęcają do samodzielnego wędzenia, które jest prostsze niż może się nam wydawać.

Najważniejsze jest stworzenie odpowiedniej konstrukcji z miejscem na palenisko oraz miejscem do wieszania wędzonek.

Następnie powinniśmy dobrać odpowiedni rodzaj drzewa w zależności od tego, czy chcemy wędzić ryby, drób, wieprzowinę lub wołowinę.
Drewno powinno suszyć się przez minimum trzy miesiące, zanim zostanie użyte do wędzenia.

O wędlinach:

Wędliny ? przetwory mięsne z surowca rozdrobnionego w naturalnej lub sztucznej osłonce.
Wędzonkami są przetwory mięsne wykonane z jednego kawałka mięsa peklowanego (szynka, baleron, boczek, polędwica). Wędliny i wędzonki dzielą się na: trwałe, które mogą być przechowywane do 6 miesięcy: wędzonki mocno wędzone, suche kiełbasy, kiełbasy surowe "typu salami"; półtrwałe (średnio rozdrobione), przechowywane do 1 miesiąca w temp 4-6 °C: wędzonki słabo wędzone; nietrwałe (drobno rozdrobnione), przechowywane w temperaturze 6 °C do kilku dni, zawartość wody może dochodzić w nich do 45%: parówki, wyroby wysoko wydajne. Do wyrobów wędlin stosuje się odpowiednie surowce: mięso wieprzowe, mięso wołowe, przyprawy, dodatki funkcjonalne, w tym białko sojowe, karagen, błonniki i mieszanki peklujące. Najpierw przeprowadza się peklowanie, następnie rozdrabnianie mięsa w wilku i kutrze, potem mieszanie wędlin: napełnianie osłonek, osadzanie i wędzenie. Później następuje obróbka termiczna: tyndalizacja, pasteryzacja i sterylizacja, po nim ma miejsce obróbka termiczna z udziałem tłuszczu: smażenie, duszenie oraz blanszowanie; na końcu konfekcjonowanie. Do wyrobu wędlin mięso rozdrobnione na wilku oraz farsz z kutra jest łączony w mieszałce. Podczas mieszania uzyskuje się masę mięsną, jednolitą pod względem spójności, koloru, smaku.
Wędliny bez farszu z kutra przygotowywane są wyłączne na mieszałce.

Łączą się tu mięso rozdrobnione na wilku, przyprawy oraz wodę. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99dliny

Zrób własną wędzarnię

wędzarnie grobarek Zalety wędzonych potraw zna każdy z nas i zajadamy się z nimi ze smakiem.
Niesamowity aromat wędzenia potrafi nadać wyjątkowego smaku i aromatu wszelkiego rodzaju wędlinom, zupom czy daniom jednogarnkowym.
Nie dziwi więc wszechobecność wędzonek w przepysznej polskiej kuchni.
Często jednak można spotkać się z wyrobami, które udają wędzone.

Mają one nadawany sztuczny kolor i aromat, jednakże nie mają nic wspólnego z prawdziwym wędzonym jedzeniem.

Aby spożywać zdrowe posiłki z pewnego źródła najlepiej jest wykonać wędzarnię w swoim ogródku, jeśli tylko mamy taką możliwość.
W Internecie znajdziemy wiele porad na temat budowy wędzarnika oraz przepisów na pyszne, własnoręcznie zrobione wędliny. .

Widok do druku:

wędzarnie grobarek