Grzybica - jak się jej pozbyć?

pływając na komórki grzyba. W preparacie mikroskopowym C. albicans widoczne są blastospory (pączkujące komórki), pseudostrzępki, czasami strzępki prawdziwe. Hodowla Grzyb wzrasta na pożywce Sabourauda w ciągu 2-4 dni, tworzą

Grzybica - jak się jej pozbyć?

Wikipedia o identyfikacji grzybicy Candida

Preparat bezpośredni

W przypadku kandydozy powierzchownej biomateriał zanurzany jest w roztworze KOH, który niszczy keratynę nie wpływając na komórki grzyba. W preparacie mikroskopowym C. albicans widoczne są blastospory (pączkujące komórki), pseudostrzępki, czasami strzępki prawdziwe.

Hodowla

Grzyb wzrasta na pożywce Sabourauda w ciągu 2-4 dni, tworząc białe do kremowych kolonie, o masłowatej konsystencji. Brzeg kolonii jest gładki, czasami frędzlowaty ze względu na wytwarzaną grzybnię.

Wstępna identyfikacja opiera się na stwierdzeniu w hodowli na podłożu zubożonym (podłoże ryżowe) pod szkiełkiem nakrywkowym charakterystycznych zarodników przetrwalnikowych ? chlamidospor. Drugą metodą jest wykonanie testu filamentacji (ang. germ tube test), który polega na inkubacji komórek C. albicans w surowicy przez 2-3 godziny w temperaturze 37 °C. Po tym czasie komórki ?kiełkują? tworząc rostki, które w przeciwieństwie do tworzonych pączków lub pseudogrzybni nie są oddzielone ścianą komórkową. Powyższe testy nie pozwalają na różnicowanie C. albicans od C. dubliniensis dlatego potrzebne są dalsze testy najczęściej auksanograficzne.

Testy serologiczne

Testy serologiczne wykorzystywane są do wstępnej diagnostyki zakażeń narządowych i uogólnionych oraz do monitorowania skuteczności leczenia. Nie pozwalają jednak na jednoznaczne określenie gatunku.

Diagnostyka oparta o metodę qPCR (reakcja łańcuchowa polimerazy w czasie rzeczywistym)

Metoda pozwala zidentyfikować poszczególne gatunki grzybów z rodzaju Candida (albicans, tropicalis, glabrata, krusei, para-ortho- metapsilosis) oraz określić ich liczebność, a w przypadku zakażeń mieszanych podaje odsetkowy udział poszczególnych gatunków grzybów w pobranej od pacjenta próbce.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans


Grzybica Candida - co to takiego?

Grzyb - tak w skrócie, jest to grzyb. Oczywiście temat ten można rozwinąć i tym właśnie się zajmiemy, oczywiście w miarę zwięzły sposób - nie chcemy nikogo zanudzić.

Candida albicans jest rodzajem pasożytniczego grzyba który zajmuje miejsce w naszym przewodzie pokarmowym. Prawie każdy go ma, więc nie ma wzdychaj z ulgą, że na szczęście Ciebie to nie dotyczy. Przeważnie nie stanowi zagrożenia, ale gdy obniża się odporność organizmu, gwałtownie się rozwija. Żywi się tkanką nosiciela i przyśpiesza rozpad komórek. Powoduje to nieszczelność ścianek jelitowych i przedostawanie się niepożądanych substancji do wnętrza organizmu.

Jeżeli zacząłeś się obawiać o swoje zdrowie, po przeczytaniu tego tekstu, nie jesteś jedyny. Ale nic straconego, wystarczy że sprawdzisz czy jesteś zarażony i zaczniesz działać!


Grzybica candida - jakie są jej symptomy?

Jeżeli już grzyb się rozrósł w Twoim organiźmie, albo po prostu nie jesteś pewien czy to zrobił, po czym poznać? Jak objawia się działanie Candidy alibcans?

Należy zwrócić uwagę na szereg rzeczy, często pojedyncze objawy są skutkiem różnych chorób, ale gdy występuje ich kilka na raz, to wtedy warto zapytać lekarza, czy aby nie jest to candida albicans. Do symptomów zaliczamy: wysypki, białe naloty na języku, przewlekłe zmęczenie, bóle stawów, problemy ze snem, bóle głowy, długotrwałą depresję, brzydki zapach z ust, bóle brzucha, ogromną chęć na słodycze (!) czy stany podgorączkowe. Jest ich trochę więcej, ale te są najpopularniejsze i przeważnie się łączą.

Mam nadzieję że nie potakiwałeś za często głową podczas czytania powyższej listy, jeśli jednak tak było, najwyższy czas coś z tym zrobić. Polecam udać się z wizytą do lekarza bądź poszukać jakiejś alternatywnej drogi leczenia tego niedobrego grzyba.